Το «Shot Clock» παραθέτει τα συμπεράσματα του για τις ανάγκες του «ερυθρόλευκου» ρόστερ, όπως προκύπτουν μετά και την ήττα της Κωνσταντινούπολης από την Φενέρμπαχτσε.
Η ήττα από την Φενέρ μέσα στην Τουρκία δε μπορεί παρά να θεωρηθεί εντός προγράμματος. Αλίμονο άλλωστε, αν ανάμεσα σε ένα ντέρμπι μεταξύ δύο ομάδων με ίδιους στόχους θεωρηθεί αποτυχία η ήττα αυτού που χάνει εκτός έδρας, τότε έχει χαθεί το μέτρο. Ωστόσο, το παιχνίδι της Πέμπτης (2/11) έχει διδακτικά χαρακτηριστικά για τον Ολυμπιακό, καθώς υπάρχουν πράγματα που χρήζουν ανάλυσης και βελτίωσης σε αρκετούς τομείς. Ας τα δούμε στο σημερινό μας άρθρο.
Ο Τόμας Γουόκαπ χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ξεκούραση
Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί στη δουλειά μας το λεγόμενο «burnout»; Μια αίσθηση ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε σύμφωνα με αυτό που μπορούμε, αλλά και σύμφωνα με αυτό που απαιτείται από μας. Ο Γουόκαπ μετά από πολλά λεπτά όλη τη περσινή σεζόν, παγκόσμιο κύπελλο και πολλά λεπτά στην αρχή της νέας, στα τελευταία ματς φαίνεται εκτός κλίματος -κάτι το οποίο δε συνηθίζεται για τέτοιου επιπέδου παίκτες και το burnout μάλλον είναι γεγονός σε ένα σημαντικό σημείο της σεζόν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας πολύ σωστά μείωσε το χρόνο συμμετοχής του, καθώς πολλές φορές η επιμονή σε έναν παίκτη -ακόμη και αν είναι κορυφαίος- μπορεί να αποδειχθεί αρνητική τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο. Είναι σαφές, ότι ακόμη και αν χαθούν ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα – πράγμα δύσκολο- ο Γουόκαπ πρέπει να κάνει μερικά ματς εκτός αποστολής για να βρει το ρυθμό του και κυρίως τα πόδια του, καθώς στα τελευταία 3 ματς μετρά 1/15 τρίποντα.
Χρειάζεται σκόρερ ο Ολυμπιακός;
Υπάρχει μια έντονη συζήτηση για το αν ο ΟΣΦΠ χρειάζεται ή όχι έναν guard που να μπορεί να σκοράρει. Αυτή η συζήτηση γεννά προβληματισμούς. Αν ο Ολυμπιακός προσθέσει guard – θέση στην οποία έχει ήδη 3 βασικότατους παίκτες, τί θα απογίνουν στο ροτέισον Λαρεντζάκης, Μακίσικ και Λούντζης. Δεν υπολογίζονται πλέον; Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις στα γκαρντ για τον Ολυμπιακό είναι γεμάτες, ενώ ταυτόχρονα το προβληματικό στοιχείο του σκοραρίσματος δεν προκύπτει στα γκαρντ. Ο Ολυμπιακός παίρνει 38 από τα 4 βασικά γκαρντ του rotation του (9.5 ο Γουόκαπ, 10.5 o Κάνααν, 13 o Γκος και 5 ο Λαρεντζάκης), ενώ για παράδειγμα η Ρεάλ που είναι η κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης παίρνει 39.5 πόντους από 5 γκαρντ αν συνυπολογίσουμε τον Μούσα ως τέτοιο, αλλιώς ο αριθμός είναι στους 32.5 πόντους από τους 4 βασικούς παίκτες της στις θέσεις 1,2. H guard oriented επίθεση της Μπαρτσελόνα παίρνει 32.8. Για να βρει κανείς καλύτερη παραγωγή στα γκαρντ θα πρέπει να πάει στη δεύτερη καλύτερη επίθεση της λίγκας, την Παρτιζάν, που παίρνει 40 πόντους από τα γκαρντ της, ενώ η Μονακό παίρνει 38 πόντους, 19 εκ των οποίων έρχονται από τον Μάικ Τζέιμς, ενώ 34 πόντους παίρνει ο ΠΑΟ. Βλέπουμε λοιπόν ότι η επίθεση του Ολυμπιακού από τα γκαρντ είναι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στα ματς που παίζουν όλοι οι γκαρντ του ο ΟΣΦΠ μετρά 88, 98, 75 και 77 πόντοι που σίγουρα δεν είναι οι χειρότερες συγκομιδές.
Ο ΟΣΦΠ δε χρειάζεται guard σκόρερ, χρειάζεται έναν αθλητικό, ικανό παίκτη στο 4-5
To ματς με τη Φενέρ ανέδειξε ξανά ότι η drop άμυνα στο pick and roll δεν μπορεί να είναι επιλογή 40 λεπτών και οφείλεις να έχεις εναλλακτικό πλάνο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πόσες φορές πέρσι ο Ταρίκ Μπλάκ άλλαξε το μομέντουμ των αγώνων του Ολυμπιακού. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός είναι 13ος σε αμυντικά rebound στην Ευρωλίγκα, δείγμα της έλλειψης μεγέθους και αθλητικότητας που έχει σαν σύνολο. Όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός, που είναι και φέτος μια εκ των κορυφαίων ομάδων στην παραγωγή ( 6ος σε ασίστ) και οδηγεί τους αντιπάλους σε λάθη που οδηγούν στον αιφνιδιασμό (2ος σε παραγωγή λαθών, με τους Γουόκαπ και Κάνααν να παράγουν 2.6 κλεψίματα ανά αγώνα 1.3 ο καθένας, κάτι που τους φέρνει δεύτερο δίδυμο στα γκαρντ πίσω μόνο από Λορένζο και Μπλατ), χρειάζεται μια προσθήκη παίκτη που θα τονώσει το αθλητικό κομμάτι ανεβάζοντας παράλληλα την επίθεση κατά 8-10 πόντους. Θέλει μια σταθερά, που θα δώσει μια διαφορετική οπτική σε playstyle, αλλά δεν θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο της επιθετικής παραγωγής.
Άλλωστε, με το 18% usage του Κάνααν τη στιγμή που σουτάρει με το εξωφρενικό 68.9% σε True Shooting, σκοράροντας 1.37 πόντους ανά σουτ (!), αν θέλεις κάτι παραπάνω, ίσως απλά να αυξήσεις τις επιθέσεις του.
O Ολυμπιακός είναι εντός στόχων
Η ήττα από την Φενερ σίγουρα είναι δύσκολη, αλλά είναι εντός προγράμματος. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο ως προς τα αποτελέσματα, αλλά και ως προς το δέσιμο του ρόστερ. Το σημαντικότερο όμως είναι, χωρίς υπερβολές, να μάθει από τα λάθη του και να βελτιώσει τις αδυναμίες του.
superbasket
To fullpress365.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!