O δημοσιογράφος σήκωνε το δικό του «σταυρό», αφού ο γιος του διαγνώστηκε από μικρή ηλικία με τη σπάνια νόσο «αταξία του Φρίντριχ».
Από την Δευτέρα (5/6) είναι φτωχότερη η ελληνική δημοσιογραφία, αφού «έφυγε» από την ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου.
Είχε σπουδαία πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας αλλά αυτό που τον «εκτόξευσε» σε δημοτικότητα ήταν η ραδιοφωνική εκπομπή «Το Καφενείο των Φιλάθλων», που αργότερα έγινε και τηλεοπτική.
Ο ίδιος είχε μιλήσει για τον «Γολγοθά» που είχε ζήσει με το παιδί του, το οποίο έπασχε από σπάνια παραλυτική ασθένεια, με την ονομασία «Αταξία του Φρίντριχ» και τελικά πέθανε νικημένος από αυτήν.
Είχε τονίσει μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Μεσάνυχτα» πως: «Ο γιος μου έφυγε από τη ζωή εξαιτίας μιας σπάνιας νόσου. Όταν η πρώτη μου γυναίκα έμαθε ότι η ασθένεια του γιου μας δεν έχει επιστροφή, πήγε να αυτοκτονήσει. Σηκώθηκα το πρωί, είδα τα μαλλιά μου άσπρα, έτρωγα ψίχα ψωμί και έσπαγαν τα δόντια μοy από τη στενοχώρια. Η μεγάλη πληγή για μένα ξέρεις ποια ήταν; Τον κοίταζα κι έλεγα… τι αισθάνεται αυτό το παιδί μέσα του. Δεν τον ρώτησα ποτέ. Ούτε αυτός μου το είπε, αλλά καταλάβαινα τι ψυχολογικά είχε μέσα του».
Η Αταξία του Φρίντριχ (Friedreich’s Ataxia) είναι μία σπάνια, κληρονομούμενη, νευροεκφυλιστική νόσο. Η νόσος προκαλείται από μεταλλαγές στο γονίδιο FXN του χρωμοσώματος 9q13 που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη 210 αμινοξέων, γνωστής ως φραταξίνη. Η αταξία Friedreich προκαλείται στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων από μια επέκταση τρινουκλεοτιδίων GAA στο πρώτο εσώνιο του γονιδίου της φραταξίνης.
Η αταξία Friedreich είναι νευροεκφυλιστικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από προϊούσα αταξία, δηλαδή αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, δυσαρθρία, δηλαδή διαταραχή της ομιλίας και μυϊκή αδυναμία και ατροφία των κάτω άκρων κυρίως. Συχνά εμφανίζονται και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και σακχαρώδης διαβήτης.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν τυπικά μεταξύ των 5 έως 15 ετών. Η ασθένεια προσβάλλει περίπου 1 στους 50.000 ανθρώπους. Στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι οι ασθενείς ανέρχονται σε 100 άτομα.
Ο ασθενής εντός δέκα ετών από την εμφάνιση της νόσου απολύει την ικανότητα αυτόνομης κίνησης, έχει ανάγκη υποστήριξης και μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ασθενής προοδευτικά παραλύει, το νευρικό του σύστημα καταρρέει, χάνει την ικανότητα όρασης και ομιλίας.
Συμπτώματα
Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί σε άτομα ηλικίας από 2 έως και 50+ χρόνων, αλλά είναι πιο συχνά διαγιγνώσκεται μεταξύ των ηλικιών 10 έως 15 χρόνων.
Η δυσκολία στο περπάτημα είναι το πιο κοινό αρχικό σύμπτωμα της πάθησης.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αλλαγές στην όραση
Απώλεια της ακοής
Αδυναμία των μυών
Έλλειψη αντανακλαστικών στα πόδια
Ανεπαρκής συντονισμός ή έλλειψη συντονισμού
Προβλήματα ομιλίας
Ακούσιες κινήσεις των ματιών
Παραμορφώσεις στα πόδια, όπως πέλματα που προς τα μέσα
Δυσκολία ανίχνευσης δονήσεων στα πόδια και τα πέλματα
Πολλοί άνθρωποι με αυτή την πάθηση έχουν επίσης κάποιας μορφής καρδιοπάθεια. Περίπου το 75% των ατόμων με αταξία του Φρίντριχ έχουν καρδιακές ανωμαλίες. Ο πιο κοινός τύπος είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, δηλαδή η ανώμαλη πάχυνση/διόγκωση του καρδιακού μυός.
Τα συμπτώματα αυτής της καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν
Ταχυπαλμία
Πόνο στο στήθος
Δύσπνοια
Τέλος, η νόσος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη.
To fullpress365.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!