Ενας άνδρας που γεννήθηκε στη Βρετανία το 1970 μπορεί να ζήσει περισσότερο από 140 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του Ντέιβιντ ΜακΚάρθι, επίκουρου καθηγητή Ασφαλίσεων και Real Estate στη σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων Terry College, στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ, γράφει ο Τζο Πίνκστοουν στην Telegraph.
Η υπεραιωνόβια Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν, που γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1875 στην Αρλ και πέθανε στις 4 Αυγούστου 1997 έχοντας συμπληρώσει 122 χρόνια και 164 ημέρες ζωής, είναι μέχρι στιγμής ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Εκτοτε, κανείς δεν έχει φθάσει την ηλικία της. Η διάρκεια ζωής του ανθρώπου έχει αυξηθεί μεν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται μετά τις πρόσφατες αναφορές για μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η ανθρώπινη μακροζωία μπορεί να έχει φτάσει σε ένα βιολογικό όριο.
Ωστόσο, ο καθηγητής ΜακΚάρθι διαφωνεί. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των γενεών, οι οποίες συχνά συσκοτίζονται από αυτές οι αναφορές» λέει. «Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι πιθανότητες θνησιμότητας έχουν πράγματι αυξηθεί για άτομα μέσης ηλικίας και νεότερους.
Ομως, τις τελευταίες δεκαετίες, οι πιθανότητες θνησιμότητας των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ βελτιώνονται ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή, από τη δεκαετία που ακολούθησε μετά την εισαγωγή του προγράμματος υγείας Medicare».
Στη νέα μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, ο ΜακΚάρθι αναλύει τη θνησιμότητα ηλικιωμένων σε 19 χώρες και το κατά πόσο διαφέρει η αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας ανά ηλικία μεταξύ ομάδων ανθρώπων που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χρονιές.
Εξετάζοντας το μακρύτερο γνωστό προσδόκιμο ανθρώπινης ζωής, υποστηρίζει ότι αν υπάρχει μέγιστη διάρκεια ζωής, αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί: «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν προηγούμενη εργασία, υποδηλώνοντας ότι αν υπάρχει ένα μέγιστο όριο στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, δεν το έχουμε προσεγγίσει ακόμη». Με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, ο αμερικανός ακαδημαϊκός δημιούργησε ένα μοντέλο το οποίο προβάλλει πώς θα επεκταθεί η μέγιστη διάρκεια ζωής στο μέλλον.
Οπως είπε σε συνέντευξή του στην Telegraph, (σύμφωνα με το μοντέλο του) εκτιμά ότι πιθανόν να υπάρχει ένα άτομο που γεννήθηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1940, το οποίο θα ζήσει για περισσότερο από τα 122 χρόνια της Καλμάν: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η μακροβιότερη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκε το 1940 θα μπορούσε να ζήσει από 120 μέχρι 128 χρόνια, ενώ ισχύει περίπου το ίδιο και για τους άνδρες».
Προσέθεσε ότι τα 115 είναι το σημείο όπου ένα άτομο έχει 50-50 πιθανότητες να επιβιώσει για άλλον έναν χρόνο. Τα στοιχεία του αποκαλύπτουν επίσης ότι, σύμφωνα με το μοντέλο του, είναι εύλογο ότι ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970 μπορεί να ζήσει μέχρι τα 141. Για τις γυναίκες, το όριο αναμένεται να είναι έως και τα 131 χρόνια. Οι άνδρες ζουν παραδοσιακά λιγότερο από τις γυναίκες, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής και ότι, βιολογικά, μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν για περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες.
Ο δρ ΜακΚάρθι προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα (μεταπολεμικά) ήταν λιγότερο αξιόπιστα από τις εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής πριν από τον πόλεμο, επειδή δεν υπήρχε αρκετά μεγάλο σύνολο σχετικών δεδομένων. «Οσο πιο πρόσφατη είναι η ομάδα ανθρώπων ίδιας ηλικίας, τόσο λιγότερο ακριβείς είναι οι εκτιμήσεις μας» εξήγησε. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά ώστε να είμαστε σίγουροι για το μέγιστο προσδόκιμο ζωής μετά τον πόλεμο, τόνισε. Είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά θα μπορούσε επίσης να σταματήσει. «Εάν το μοντέλο είναι σωστό και το περιβάλλον συνεχίζει να υποστηρίζει την ακραία μακροζωία των ηλικιωμένων, τότε φαίνεται πιθανό κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκε το 1940 να ζήσει για περισσότερο από 120 χρόνια» επεσήμανε, προσθέτοντας όμως ότι «όλες οι προβλέψεις για το μέλλον καταλήγουν να είναι λανθασμένες. Οπότε, δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι σίγουρο»…
To fullpress365.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!