Οι σεισμοί έχουν αρχίσει να προβληματίζουν έντονα τον κόσμο και οι σεισμολόγοι που συστήνουν προσοχή μιλούν δημόσια για το ζήτημα. Συστήνουν να προσέχουμε αλλά να μην επικρατεί πανικός και καταστροφολογία γύρω από το θέμα.
Ο Κώστας Παπαζάχος μιλάει για τους σεισμούς
«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14:24 το μεσημέρι της Τετάρτης, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια και έγινε αισθητός και στην Αττική.
«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσοχή αλλά όχι πανικός!
Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».
«Πρόκειται για νέα εστία που δεν έχει σχέση με την περιοχή που ενεργοποιήθηκε και έδωσε σεισμούς στη νότια Εύβοια τον προηγούμενο μήνα» είπε νωρίτερα από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και απηύθυνε έκκληση «να συγκληθεί άμεσα, τώρα, η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου»
Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, με επίκεντρο κοντά στο χωριό Ζάρακες που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 5 Ρίχτερ πριν από λίγο καιρό. Το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 3,3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος είναι στα 8,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι 13χλμ ανατολικά του χωριού Ζάρακες.
Όπως έχουν επισημάνει οι σεισμολόγοι το γεγονός ότι οι σεισμοί που δίνει το συγκεκριμένο ρήγμα είναι σταθερά κάτω από 5 Ρίχτερ, είναι αισιόδοξο δείγμα καθώς φαίνεται πως το φαινόμενο εκτονώνεται.
Τα βλέμματα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο στρέφουν με ιδιαίτερη προσοχή οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας. Οι δύο έγκριτοι επιστήμονες με νέες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους.
«Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης. Με την ευκαιρία, δείτε το ρήγμα της Πάρνηθας.
Ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έχει ενημέρωση για περιοχές σε σεισμική διέγερση, όπως οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.
Οι δηλώσεις του Άκη Τσελένη
Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Λέκκα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Ανησυχούμε για το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Το έχω πει εδώ και κάποιες μέρες και δέχτηκα επιθέσεις. Ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια. 40 χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε.
«Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη αυτήν η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» συνέχισε.
Ο κ. Τσελέντης επανέλαβε, εκτός από το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο, ότι ανησυχεί και για άλλες περιοχές. «Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» υπογράμμισε.
Όσα είπε ο Ευθύμης Λέκκας
Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα πενταμελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.
«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Και συνέχισε: «Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, δυστυχώς, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από πέντε άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την Πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς».
To fullpress365.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!