Ένα ακόμη κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες έρχεται από τον Σεπτέμβριο καθώς δεν φαίνεται άμεσα να μπαίνει φρένο στο ράλι ανόδου των τιμών.
Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο από πλευράς ακρίβειας καθώς η ενεργειακή κρίση δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και τα περιθώρια απορρόφησης της αύξησης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας από τις επιχειρήσεις έχουν πλέον στερέψει.
Οι καταναλωτές θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες αυξήσεις τιμών που θα αντιμετωπίσουν στο ράφι την ώρα που ήδη ο οικογενειακός προϋπολογισμός πιέζεται ασφυκτικά. Η μείωση της ζήτησης που καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάμηνο - με περιορισμό των αγορών ακόμη και βασικών προϊόντων- εκτιμάται πως θα συνεχιστεί ενδεχομένως και με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα
Μήνας ανατιμήσεων για τα τρόφιμα ο Σεπτέμβριος
Νέες αυξήσεις αναμένονται σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως «μαρτυρούν» οι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές που λάβει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων, περνούν από το «χωράφι στο ράφι» και από εκεί στο τραπέζι μας. Οι ανατιμήσεις του Ιουλίου-Αυγούστου στην παραγωγή αναμένεται να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.
Στα ράφια εκτιμάται πως θα έρθουν αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, ενώ οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται σε 10% με 15%.
Παράλληλα η αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων φτάνει το 15% καθώς στελέχη πολυεθνικών κολοσσών τροφίμων είχαν ήδη προειδοποιήσει για επερχόμενες αυξήσεις. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Κι ενώ ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι είχαν καταγράφει ανατιμήσεις σε μία σειρά προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, από τον Σεπτέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά σε:
- μαργαρίνες +20%,
- γαλακτοκομικά +12%,
- κονσέρβες +15%,
- αλλαντικά +10%,
- γλυκίσματα μπισκότα +20%,
- παγωτά +5%
- καλλυντικά +25%,
- προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%
- απορρυπαντικά +15%
Σημειώνεται ότι με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο έχει ήδη καταγραφεί άνοδος μέσα σε έναν χρόνο στις τιμές κατά 27,3% στα έλαια και τα λίπη, 16,7% στο κρέατα και τα δημητριακά, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι, 9,3% τις σοκολάτες και 5,3% στα ψάρια.
To fullpress365.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!