«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για κάθε πιθανό λάθος και επίσης για την πιθανότητα να υπήρξαν πραγματικές παραλείψεις» στον κατάλογο με το χημικό της
οπλοστάσιο, τον οποίο η Δαμασκός παρέδωσε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), εξήγησε η Πάουερ.
«Εξτρεμιστικές οργανώσεις τρομοκρατούν όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους στη Συρία και το Ιράκ και αυτά τα αποθέματα όπλων, αν υπάρχουν, ενδέχεται να πέσουν στα χέρια τους», πρόσθεσε.
Για τους δύο αυτούς λόγους «το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση», σημείωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης από τον ΟΑΧΟ κα τον ΟΗΕ να συνεχίσουν να ενημερώνουν κάθε μήνα το Συμβούλιο, παρόλο που επισήμως η κοινή αποστολή των δύο οργανισμών για το χημικό αφοπλισμό της Συρίας ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά σε ό,τι αφορά το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων», επεσήμανε η Πάουερ, η χώρα της οποίας έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Σεπτέμβριο.
Εκτός από την επιβεβαίωση του καταλόγου με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ο ΟΑΧΟ εξακολουθεί να ερευνά τις κατηγορίες για επιθέσεις με χλώριο στη χώρα, ενώ μένουν να καταστραφούν περίπου δώδεκα εγκαταστάσεις παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η Συρία απομάκρυνε από το έδαφός της συνολικά 1.300 τόνους χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια καταστράφηκαν.