Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στα θρανία και προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι έχει αφήσει πίσω της το χάος και την οικονομική κρίση και ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Άλλωστε στη συνάντηση στο Παρίσι με την Τρόικα αυτό ακριβώς διακυβεύεται: η προσπάθεια της χώρας να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και να ξεχάσει τα δύσκολα χρόνια.
Μέρες που είναι με τα σχολεία να ανοίγουν οσονούπω, το αμερικανικό δίκτυο CNBC κάνει έναν έξοχο παραλληλισμό με την επιστροφή της Ελλάδας στα... θρανία της Τρόικα. Οι Έλληνες, γράφει το ρεπορτάζ, θέλουν να ακολουθήσουν τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους και να συνεχίσουν δίχως περαιτέρω βοήθεια. Έτσι ώστε να γλιτώσουν νέα σκληρά μέτρα.
Το μέρος που θα συναντηθούν οι δύο πλευρές δεν θα είναι η Αθήνα, αλλά το συμβολικό Παρίσι. Οι άνδρες με τα μαύρα σακάκια, όπως ονομάζουν οι Έλληνες τους ανθρώπους της Τρόικα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, γι' αυτό άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε η συνάντηση να γίνει εκτός των... τειχών. Αυτή η κίνηση, όντως, έχει συμβολική σημασία, αναφέρει το CNBC, καθώς θέλει να δείξει τον απεγκλωβισμό της χώρας από την Τρόικα.
Η προσπάθεια της Ελλάδας είναι να επεκτείνει την αποπληρωμή του χρέους και τη μείωση του επιτοκίου, από την άλλη πρέπει να επιδείξει μια σειρά αποφάσεων και μέτρων που δεν θα αλλάξουν τη λογική των μεταρρυθμίσεων.
Το δημόσιο χρέος της; Ελλάδας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο ανάμεσα στα 18 κράτη της Ευρωζώνης και το οικονομικό χάσμα είναι αρκετά μεγάλο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αν πάντως οι τράπεζες τα καταφέρουν στα stress test, τότε η κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, για να καλύψει το οικονομικό κενό. Παράλληλα προσδοκά ότι μια νέα έξοδος στις αγορές θα φέρει κάποια ανέλπιστα χρήματα στα ταμεία.
Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ενόψει της Προεδρικής εκλογής με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές. Η εύθραυστη πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος προσπαθεί να περάσει μέτρα στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή οι φορολογούμενοι στενάζουν με τους νέους φόρους και 6500 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να φύγουν μέχρι το τέλος του 2014.