Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια ποσοστιαίων εκπτώσεων ή εισαγωγής παραμέτρων, οι οποίες θα περιορίζουν το συνολικό κόστος από τη μείωση του φόρου σε έως 50 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο, ότι το κόστος μιας έκπτωσης σε ποσοστό 25%- 30%, που ζητούσαν βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης, θα ήταν άνω των 100 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίθηκε ως «απαγορευτικό» για τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Η τροπολογία περιλαμβάνει τις εκπτώσεις με κριτήρια, στα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα ακίνητα, ενώ θα υπάρξει όριο συνολικής περιουσίας, για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και εισοδηματικό όριο στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
Το κόστος, δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε δώσει ο υπουργός οικονομικών. Παράλληλα, με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται να μπει και όριο συνολικής ακίνητης περιουσίας προκειμένου να λάβουν οι φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, η έκπτωση θα χορηγείται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, με την προϋπόθεση η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που διαθέτει να μην ξεπερνά τα 150 τμ, αλλά πλέον και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προασαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, επίσης με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και το ύψος αντικειμενικής που θα οριστεί στην τροπολογία.