Όπως ανακοινώθηκε, το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί από 2200 κούνα σε 2600, ενώ ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής (40%) θα εφαρμοστεί σε μισθούς που διαμορφώνονται σε 13200 κούνα (κατώτατο όριο) έναντι 8800 που ισχύει.
Οι αλλαγές αυτές- είπε ο κ. Μιλάνοβιτς- στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως, όμως, στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και την παροχή ευκαιρίας στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στη φορολογία να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τον κ. Μιλάνοβιτς, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την αύξηση των μισθών περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζομένων.
Η δε, εφαρμογή του 40% σε μισθούς που διαμορφώνονται σε επίπεδα 13.200 κούνα εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στους μισθούς της “μεσαίας τάξης”, πρόσθεσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Η δε, εφαρμογή του 40% σε μισθούς που διαμορφώνονται σε επίπεδα 13.200 κούνα εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στους μισθούς της “μεσαίας τάξης”, πρόσθεσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος είναι μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ στην Κροατία, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (DZS) ανακοίνωσε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, βάσει των οποίων το β' τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε πτώση 0,8% του ΑΕΠ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρόκειται για το 11ο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης του ΑΕΠ, εξέλιξη που οφείλεται, κυρίως, στη συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, ανακοίνωσε το DZS.
Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην κατανάλωση, καθώς, όπως σημειώνουν, η αύξηση των μισθών θα γίνει αισθητή κυρίως σε εργαζομένους των οποίων οι μισθοί ξεπερνούν τα 11.000 κούνα. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που κατέχουν μεγάλο μερίδιο στο "καλάθι" της κατανάλωσης, καθώς διαθέτουν ένα σημαντικό ποσοστό αγοραστικής δύναμης.