Ο σκαλισμένος σε ξύλο, «Ήλιος της Βεργίνας», δημιούργημα ενός καλλιτέχνη από την Ημαθία, μέσα σε μόνο λίγους μήνες έχει ταξιδέψει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Ο «Ήλιος της Βεργίνας» έχει φωτογραφηθεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα των πόλεων που έχει βρεθεί και είναι μια προβολή ενός συμβόλου το οποίο κατα τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο ξεκίνησε να υπάρχει απο τον 8ο π.Χ. αιώνα.
Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς «Άστρο της Βεργίνας») είναι ένα σύμβολο που απεικονίζεται σε μια χρυσή λάρνακα η οποία βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο ήλιος αυτός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας. Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε επίσης το σύμβολο αυτό για την κρατική της σημαία, από το 1992 ως το 1995, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μετά τις αντιδράσεις, η ΠΓΔΜ το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τροποποίησε τη σημαία της με βάση την αρχική σε σχηματοποιημένο ήλιο.
Τις προηγούμενες ημέρες το αστέρι της Βεργίνας βρέθηκε σε πόλεις της Ρουμανίας , στην Κωνσταντινούπολη , την Κύπρο αλλά και στα όμορφα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος.