Ο μύθος ότι οι Γερμανοί είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση μπύρας καταρρίπτεται περίτρανα. Διαβάστε γιατί
«Ημέρα της Μπύρας» στη Γερμανία η σημερινή, ωστόσο τα μηνύματα για τους Γερμανούς ζυθοποιούς είναι αποθαρρυντικά αφού η κατανάλωση μπύρας υποχωρεί συνεχώς.
Τα στοιχεία είναι καταρχήν εντυπωσιακά. Το 2012 οι 1.340 περίπου ζυθοποιίες της Γερμανίας πούλησαν περίπου 96,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας με το συνολικό τους τζίρο να κυμαίνεται στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο οι Γερμανοί κατανάλωσαν 107 λίτρα μπύρας.
Μια σύγκριση με τις περασμένες δεκαετίες όμως καταδεικνύει την τεράστια μείωση. Το 1976 η μέση κατανάλωση ανερχόταν ακόμη στα 151 λίτρα ετησίως. Κάθε χρόνο μειώνεται κατά 1 έως 2 %. Οι Γερμανοί πίνουν ολοένα και λιγότερη μπύρα και πολλές από τις εκατοντάδες ζυθοποιίες της χώρας αναμένεται να βάλουν λουκέτο τα επόμενα χρόνια.
Σε δεινή θέση βρίσκονται όχι μόνον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και οι πέντε μεγάλες βιομηχανίες ζυθοποιίες της Γερμανίας, οι οποίες κατέχουν το 70 % της αγοράς. Η μάχη των τιμών στο λιανικό εμπόριο έχει οδηγήσει εν τω μεταξύ σε διαρκείς προσφορές.
Οι λόγοι της μείωσης
Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους της μειωμένης κατανάλωσης, εκτιμά ο ζυθοποιός, Χούγκο Φίγκε: «Και εμείς αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι πίνουν λιγότερη μπύρα και το θέμα της τιμής είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας, γιατί η μπύρα δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για τους καταναλωτές. Όταν είναι συνεχώς σε προσφορά, δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικό ως ποτό».
«Ό,τι δεν κοστίζει, δεν αξίζει», λένε πολλοί. Αυτός βέβαια δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη τους στο αγαπημένο τους ποτό. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων και -κυρίως- οι διατροφικές τους συνήθειες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η δημογραφική εξέλιξη και η γήρανση του πληθυσμού.
Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από χίλια είδη μπύρας και η ζυθοποιία συνιστά μια από τις παλαιότερες γερμανικές παραδόσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται με την κήρυξη της 23ης Απριλίου ως «Ημέρας της Γερμανικής Μπύρας».
Πρόκειται για την επέτειο της έκδοσης του βασιλικού διατάγματος του 1516 στη Βαυαρία, με το οποίο οριζόταν επακριβώς ο τρόπος ζυθοποιίας και τα συστατικά της μπύρας. Έμεινε στην ιστορία ως η «Επιταγή καθαρότητας του ζύθου» (Deutsches Reinheitsgebot) και θεωρείται ο πρώτος γερμανικός νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων.