Οι αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας ΔΕΝ σταματούν από ότι φαίνεται.
Αυτή τη φορά το κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας στη διάρκεια επίσκεψης-αυτοψίας που έκανε την Κυριακή στην περιοχή βρήκε δεκατετράχρονα παιδιά(!), εργάτες να δουλεύουν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των τσιφλικάδων της φράουλας!
Η Λία Γώγου, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία μαζί με τη Σοφία Κυρίτση και το φωτογράφο Μαξίμ Γκαλίντ, επισκέφθηκαν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της ντροπής δίπλα από τις καλλιέργειες φράουλας, δήλωσε:
«Βρήκαμε 26χρονο εργάτη από το Μπανγκλαντές που είχε στα πόδια του τραύματα από τους πυροβολισμούς, να μαζεύει χόρτα δίπλα από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό για να τα φάει, καθώς ο ίδιος όπως και οι συμπατριώτες του βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτό που είδαμε εκεί ήταν εικόνες εξαθλίωσης. Μέσα σε μικρές αυτοσχέδιες καλύβες μένουν σε κάποιες περιπτώσεις και είκοσι άτομα μαζί, πληρώνοντας στον ιδιοκτήτη του χωραφιού 20 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη διαμονή τους. Η κατάσταση είναι τραγική».
Η κ. Γώγου κάλεσε τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει τους εναπομείναντες εργάτες από το Μπανγκλαντές, τα θύματα της αιματηρής επίθεσης, που γυρίζουν από τα νοσοκομεία στον καταυλισμό τους.
Τις θέσεις των παραγωγών φράουλας που συμμετέχουν στους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς «Υρμίνη» και «Ηλιδα», εξέφρασε σε δηλώσεις του ο γεωπόνος τους, Θοδωρής Αρβανίτης:
«Εκ μέρους των παραγωγών θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για το γεγονός αυτό. Ήταν δολοφονικό και δεν εκφράζει το σύνολο των παραγωγών. Πρόκειται για συγκεκριμένο άνθρωπο που δυστυχώς λειτούργησε με δολοφονικό τρόπο εναντίον των εργατών γης, τους οποίους εμείς χρειαζόμαστε και ζούμε μαζί τους καθημερινά. Τα δικά τους παιδιά είναι δίπλα με τα δικά μας παιδιά κάθε μέρα. Τα σπίτια τους είναι δίπλα από τα δικά μας σπίτια, όσοι μπορούν να στεγαστούν σε σπίτια», είπε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να χορηγηθεί βίζα ορισμένου χρόνου σε αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να έρθουν για το σκοπό αυτό να εργαστούν. Να μας ορίσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να τους στεγάσουμε εμείς οι ίδιοι με δικά μας έξοδα. Να ελέγχονται και να είμαστε υπεύθυνοι και να γνωρίζουμε ως παραγωγοί πού βρίσκονται οι εργάτες και να είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα της ζωής τους. Αυτοί οι ελάχιστοι που έκαναν αυτά τα πράγματα, πρέπει να καταδικαστούν. Τους έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Ένας γκάνγκστερ μας έκανε όλους γκάνγκστερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρέσβης του Μπανγκλαντές
Επίσκεψη στην Ηλεία έκανε το Σάββατο ο πρέσβης του Μπανγκλαντές στην Ελλάδα, Golam Mohammad. Ο πρέσβης μετέβη αρχικά στα Λεχαινά, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Δημήτρη Αρβανίτη, και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Μανωλάδας.
Στη συνέχεια μετέβη στον Πύργο και επισκέφθηκε τους τραυματίες ομοεθνείς του.
Οι δυο 38χρονοι που έκρυβαν τους ενόχους
Σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας, ο ένας εκ των δύο 38χρονων που συνελήφθη προ ημερών από την αστυνομία να παρέχει φιλοξενία στους αναζητούμενους «επιστάτες» της Νέας Μανωλάδας.
Ο δεύτερος ζήτησε και πήρε αναβολή και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 22 Μαΐου 2013.
Μπαράζ ελέγχων σε εταιρείες και συνεταιρισμούς στη Μανωλάδα
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μπαράζ ελέγχων σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων με φορτηγά οχήματα, πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νέα Μανωλάδα αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και με κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Συνολικά βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και μια φορολογική παράβαση και συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον προσωρινά υπεύθυνο εταιρείας συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Παραβάσεις
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου βεβαιώθηκε παράβαση σχετικά με μη καταχώριση επτά εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ.
Οι ίδιες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καταχωριστεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 10 εργαζόμενοι. Οι σχετικές εκθέσεις θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη βεβαίωση και επιβολή του χρηματικού προστίμου.
Κατά τη διάρκεια των συνολικά 10 ελέγχων σε φορτηγά αυτοκίνητα διακίνησης αγροτικών προϊόντων δεν διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.