Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελλάδα σοκαρισμένη μάθαινε για την κτηνώδη επίθεση που είχε δεχθεί από τον Πακιστανό η 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο.
Η νεαρή κοπέλα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας χωρίς όμως να έχει ανακτήσει τη συνείδησή της. Ωστόσο, η γερή, νεανική κράση της δίνει το δικαίωμα στους δικούς της ανθρώπους και τους γιατρούς να ελπίζουν πως η μικρή πρόοδος της κατάστασής της μαρτυρά δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερα βήματα προς την αποκατάσταση της υγείας της.
Ήδη, η Μυρτώ τον τελευταίο καιρό αναπνέει χωρίς τεχνητά μέσα, ενώ και το γεγονός ότι ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα των ματιών της θεωρήθηκε καλό σημάδι.
Μια εφιαλτική Οδύσσεια
Πίσω από το δωμάτιο 1024, στον 10ο όροφο του νοσοκομείου, καταβάλλεται καθημερινά προσπάθεια από τους γιατρούς, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων, να λύσουν ένα πολύπλοκο στις λεπτομέρειες του διαγνωστικό πρόβλημα.
Το άτυχο κορίτσι από την ημέρα που έπεσε θύμα του Πακιστανού ζει μια εφιαλτική Οδύσσεια καθώς οι εγκεφαλικές κακώσεις την οδήγησαν σε κώμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συνέλθει.
Νύχτα και μέρα στο προσκέφαλο της, με βάρδιες, η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή της, της μιλούν θέλοντας να πιστεύουν ότι ακούει και καταλαβαίνει. Κι ας μην αντιδρά η Μυρτώ…
Ελπίδες από νέα επέμβαση
Με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται μια σειρά από κριτήρια που θα προκύψουν από εξετάσεις, η ομάδα του διεθνώς διακεκριμένου καθηγητή νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δαμιανού Σακκά, που παρακολουθεί πλέον τη Μυρτώ, ενδέχεται να επιχειρήσει ύστερα από τρεις μήνες μια νέα επέμβαση που γεννά ελπίδες.
Αν τελικά γίνει, θα είναι η πρώτη του είδους στην Ελλάδα για τέτοια περίπτωση με τη χρήση μιας νέας τεχνικής «ηλεκτρικής διέγερσης» συγκεκριμένων αδρανών σημείων του εγκεφάλου.
Η μεγάλη στιγμή για τους γιατρούς θα είναι κοντά στα μέσα Απριλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των εξειδικευμένων εξετάσεων στις οποίες διαρκώς υποβάλλεται η Μυρτώ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι γιατροί αναμένεται να αποκτήσουν σαφή εικόνα των παραμέτρων λειτουργίας του εγκεφάλου της κοπέλας να εντοπίσει με ακρίβεια τα αδρανή σημεία και εφόσον κριθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αποδώσει, θα επιχειρηθεί η επέμβαση…