Συγκλονίζει η ιστορία του μικρού Φώτη που μετά από τρία χρόνια σιωπής και καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους μίλησε χάρη στον Σπίθα, ένα σκυλάκι!
Ένας σκύλος λοιπόν έκανε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι…
Έκανε τον μικρό να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια ηθελημένης αφωνίας συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάρχει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy), το οποίο υλοποιείται στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο μήνες από το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο».
Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
«Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο Α.Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.
Τα δύο σκυλάκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανήκουν στο μέλος του Σωματείου Τέρψη Πασχάλη, μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.
«Κάθε απόγευμα, από τις 5 έως τις 9, λειτουργούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν περίπου 15 άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες αλλά και 4 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο. Κάθε συμμετέχων συνοδεύεται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από έναν εθελοντή ο οποίος, τις περισσότερες φορές, είναι απόφοιτος ειδικής αγωγής» αναφέρει ο κ. Παπαπουλίδης συμπληρώνοντας ότι το Σωματείο «στηρίζει» τη δράση του σε περίπου 40 εθελοντές και δεκάδες φίλους.
Ωστόσο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα, ζητά από τις οικογένειες των ατόμων που συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή απασχόληση, μηνιαία δίδακτρα 100 ευρώ, «χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει», διευκρινίζει ο κ. Παπαπουλίδης, «ότι αποκλείουμε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».
Στα προγράμματα του Σωματείου περιλαμβάνονται εργαστήρια ανακύκλωσης χαρτιού, επεξεργασίας πηλού και ξύλου, αναπαλαίωσης αντικειμένων και ψηφιδωτού, παραγωγής καλλυντικού σαπουνιού και κατασκευής διακοσμητικών κεριών και κοσμημάτων.
Zoosos.gr