Προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού.
Μερικές φορές μπορεί να εντοπίζονται και μέσα στην ουρήθρα. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν και μέσα στο στόμα. Είναι τα κονδυλώματα, μία από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις.
Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογενείας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από εκατό στελέχη. Από αυτά, περίπου τα τριάντα μεταδίδονται με το σεξ.
Αναγνωρίζονται από τον γιατρό με την απλή κλινική εξέταση με έναν μεγεθυντικό φακό όταν είναι μικρά ή με το κολποσκόπιο από ειδικούς στη χρήση του γυναικολόγους. Παρουσιάζονται σαν μικρά αρχικά επάρματα, εξογκώματα στο δέρμα ή στους βλεννογόνους.
Το Τεστ Οξικού Οξέως επίσης μπορεί να εντοπίσει σημεία που έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν είναι ορατά ή δύσκολα μπορούν να αναγνωριστούν διά γυμνού οφθαλμού στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στην περιοχή του πρωκτού. Σε περίπτωση που υπάρχει μόλυνση από κονδυλώματα οι περιοχές αυτές εμφανίζουν λευκωπό χρώμα.
Μιλήσαμε με τον γνωστό μαιευτήρα γυναικολόγο Dr Νίκο Ναούμ για τους ιούς του σεξ HPV και μάθαμε πώς μπορούμε να τους προλάβουμε, να τους αναγνωρίσουμε αλλά και να τους θεραπεύσουμε απολαμβάνοντας την ομορφιά του σεξ χωρίς κινδύνους προασπίζοντας τη σεξουαλική υγεία μας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ανώδυνες, στο χρώμα του δέρματος και δεν παρουσιάζουν πρήξιμο ή κοκκινίλα. Με την πάροδο του χρόνου όμως διογκώνονται και μπορεί να ματώσουν και να γίνουν επώδυνα (ιδίως αν βρίσκονται στον πρωκτό). Πολλές φορές δεν προκαλούν πόνο ή εενόχληση και έτσι το πρόβλημα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον πάσχοντα, ενώ άλλες φορές προκαλούν αίσθημα κνησμού ή τσούξιμο στην περιοχή όπου εμφανίζονται.
Πώς μεταδίδονται;
Μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή και εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την επαφή. Είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό αλλά να μην εμφανίσει κονδυλώματα, όπως είναι επίσης πιθανόν κάποιος που δεν έχει συμπτώματα μολύνσεως από τον HPV να μεταδίδει τη μόλυνση. Μερικοί τύποι του HPV μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στις μεμβράνες που καλύπτουν τα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό, η οποία ονομάζεται δυσπλασία. Η δυσπλασία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού.
Αν και δεν θα πρέπει να θορυβηθείτε εάν ανακαλύψετε ότι έχετε γεννητικά κονδυλώματα, εντούτοις είναι σημαντικό αυτά να θεραπευτούν. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες.
Εγκαιρη διάγνωση – θεραπεία
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μας όταν τα αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αθεράπευτα. Πολλά από αυτά μάλιστα αφήνουν σοβαρά μόνιμα προβλήματα, ενώ μερικά μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Αντίθετα, εάν τα προλάβουμε στην αρχή, σχεδόν όλα θεραπεύονται χωρίς πρόβλημα!
Επειδή όμως τα κονδυλώματα δεν πονάνε, εύκολα διαφεύγουν της προσοχής. Εάν δείτε μικρά, ανώδυνα σπυράκια με σκληρή «μύτη» στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας. Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, διότι μια θεραπεία σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική!
Μερικές από τις θεραπείες αυτές χρειάζεται να επαναληφθούν αρκετές φορές, έτσι η τακτική παρουσία σας στο ιατρείο είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι ακόμη κι αν τα γενετικά κονδυλώματα θεραπευτούν, χρειάζεται να επισκεφτείτε και πάλι τον γιατρό σας για επανεξέταση, διότι πολλές φορές επανέρχονται ακόμα και έπειτα από επιτυχή θεραπεία. Κρέμες, ειδικά υγρά και κρυοπηξία είναι στην πρώτη γραμμή της θεραπείας. Αλλες πιο γρήγορες για την αντιμετώπιση του προβλήματος τεχνικές είναι χειρουργικές διαθερμίες, καυτηριασμοί, κλασική χειρουργική εξαίρεση, χειρουργική εξαίρεση με ακτίνες Laser (εξαέρωση των κονδυλωμάτων), κρυοχειρουργική (κρυοπηξία) και η εφαρμογή ποδοφυλλίνης ή οξέος).
Η εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανακάλυψη της προσβολής του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV είναι το Τεστ Παπανικολάου. Σταθμό ωστόσο για την πρόληψη της λοίμωξης αποτελεί το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil που προφυλάσσει από τους ιούς HPV 6, 11, 16, 18. Χορηγείται σε τρεις δόσεις στις ηλικίες 9-14, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Το εμβόλιο δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων.
Μπορεί να υπάρξει προσβολή του πρωκτού από τον ιό στους ομοφυλόφιλους άνδρες. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά προσβολής των αναπνευστικών οδών (λάρυγγας) από μητέρες που ήταν φορείς του ιού. Προσβολή του πρωκτού, του στόματος, του λάρυγγα μπορεί να έχουμε και στις γυναίκες ανάλογα με τον τρόπο της σεξουαλικής επαφής. Ο πρωκτός στις γυναίκες μπορεί να προσβληθεί και από επέκταση της βλάβης από το αιδοίο.
Επαφή με λιγότερο στρες και δυνατό ανοσοποιητικό
Το προφυλακτικό προσφέρει προστασία, αλλά μόνον αν τα κονδυλώματα βρίσκονται στην περιοχή που καλύπτει. Το προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό για την προστασία από τα καρκινογόνα στελέχη του ιού. Ο ιός μένει για πάντα στο σώμα, όμως το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να τον κρατήσει υπό έλεγχο. Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μία παλιότερη μόλυνση) είναι:
- Ψυχολογική πίεση, στρες.
- Ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών.
- Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
- Μόλυνση από τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί AIDS).
Espressonews